Tuesday, July 28, 2009

Hukuman sebat antara Islam dan sivil

Keputusan Mahkamah Syariah di Kuantan sebelum ini telah mencetuskan polimek dikalangan banyak pihak. Ada yang menyokong, tidak kurang pula yang menentang. Kalangan yang bercita-cita untuk mengegakkan syariat Islam berpendapat keputusan itu wajar kerana ia selari dengan roh Syariat itu sendiri. Bagi yang menentang pula memberi berbagai alasan termasuk ia adalah kejam dan tidak berperikemanusiaan, apa lagi yanh dijatuhkan hukum itu adalah wanita.

Dalam kunjungan penulis bersama-sama rombongan Persatuan Ulama Malaysia ke Banda Acheh pada akhir Jun yang lalu, kali dimaklumkan hukuman sebat keatas bagi kesalahan mabuk, berjudi, khalwat dan ajaran sesat telah lama dilaksanajan di sana. Ia adalah dibawah kesalahan ta'zir dalam Undang-undang Jenatah Islam. Dua gambar yang disertakan ini menunjukkan pelaksaan hukuman sebat tersebut. Sila bandingkan pelaksaan itu dengan hukum sebab yang dilaksanakan untuk kesalahan-kesalahan sivil yang saya perturunkan gambarnya bagi foto ketiga dan keempat.
2 comments:

Nor Umaimah said...

Assalamualaikum Ustadz.
Elok sangat jika lebih banyak gambar-gambar sebegini didedahkan agar masyarakat umum tahu bahawa apa yang Islam tetapkan tidak zalim maupun kejam.

Ummat Islam yang lantang membantah, elok bertaubat. Ketentuan yang jelas dalam undang-undang Islam tidak boleh dipertikaikan. Dia Yang Maha Mencipta Lebih Tahu Apa Yang Lebih Baik Untuk Hamba.

Teruskan Ustadz menjawab demi Islam. Semoga ALLAH membantu perjuangan Ustadz selama-lamanya.

zaini_jb said...

Salam 'alaik,

Syukron ust di atas info :D