Thursday, January 2, 2014

Punce Kemelut Umat


Umat Islam dilanda bermacam kemelut yang tak kunjung selesai. Mereka semacam tiada jati diri. Seorang salihin ditanya kepapa ia berlaku, Jawabnya: Kamu mengasihi lapan perkara mengatasi tiga perkara. Bila ditanya lagi apa lapan perkara tersebt beliau membacakan ayat 24 dari surah al-Taubah.


ö@è% bÎ) tb%x. öNä.ät!$t/#uä öNà2ät!$oYö/r&ur öNä3çRºuq÷zÎ)ur ö/ä3ã_ºurør&ur óOä3è?uŽÏ±tãur îAºuqøBr&ur $ydqßJçGøùuŽtIø%$# ×ot»pgÏBur tböqt±øƒrB $ydyŠ$|¡x. ß`Å3»|¡tBur !$ygtRöq|Êös? ¡=ymr& Nà6øs9Î) šÆÏiB «!$# ¾Ï&Î!qßuur 7Š$ygÅ_ur Îû ¾Ï&Î#Î7y (#qÝÁ­/uŽtIsù 4Ó®Lym šÎAù'tƒ ª!$# ¾Ín͐öDr'Î/ 3 ª!$#ur Ÿw Ïöku tPöqs)ø9$# šúüÉ)Å¡»xÿø9$# ÇËÍÈ  

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka).

 

Lapan perkara itu ialah:

Nä.ät!$t/#uä = bapa-bapa kamu

Nà2ät!$oYö/r& = anak-anak kamu

Nä3çRºuq÷zÎ) = saudara-saudara kamu

/ä3ã_ºurør& = isteri-isteri (atau suami-suami) kamu

Oä3è?uŽÏ±tã= kaum keluarga kamu

وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا = harta benda yang kamu usahakan

وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا = perniagaan yang kamu bimbang akan merosot,

وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا = rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,

 

Lapan perkara ini lebih dikasih dari

اللَّهِ = Allah

وَرَسُولِهِ = RasulNya

وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ = Jihad pada jalanNya

Apakah risikonya:

فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ ﴿٢٤﴾

maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka).
 
Renungkan!!

 

No comments: